från 6 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

download.gif

På balettlektioner övar man grenspecifikt på rörelser som olika balanser, stretch, hopp och piruetter, vanligtvis ackompanjerat av klassisk musik. Övningar görs på en stång, på mitten av golvet och genom salen. Lektionerna utvecklar rörlighet, styrka, koordination och kroppskunskap genom grenspecifika övningar. Dessutom övas rörelseuttryck och musikalitet. Färdigheterna som lärs kommer att användas och vidareutvecklas i dansserier och koreografier under lektionerna. Eleverna kommer också att lära sig om grenens traditioner och historia.

Träningen är målinriktad och progressiv från en nivå till en annan. Att träna balett stödjer andra dansklasser bra och baletten passar dig som tränar andra dansklasser en timme extra. Balettentusiaster drar nytta av flera balettlektioner i veckan, och vi erbjuder även separata lektioner i tåspetsskoteknik och balett koreografi. Man kan börja utforska balett från 3 års ålder och grenen passar alla åldrar, hobbyn kan även startas som vuxen.

Utrustning

På balettlektioner har vi en balettdräkt och strumpbyxor eller en tight t-skjorta och leggings, samt balettskor. Du kan också ha en kjol eller shorts om du vill. Läraren instruerar ifall det förekommer gruppspecifika dräkter i början av terminen. Långt hår sätts i en knoka. Se till att ta med en flaska vatten. download.gif

Anmäl dig till balett

 från 7 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

Nutidsdans är en mångsidig dans som har influerats av andra dans- och konstformer. Nutidsdanslektioner kan variera lite beroende på läraren. I nutidsdans går varje dansare tillväga efter sin egen kropps utgångspunkter och strävar efter att utveckla sitt eget individuella sätt att röra sig och att producera sin egen rörelse. Träningen utnyttjar olika typer av rörelse, gravitation och rörelser på olika nivåer.

Nutidsdanslektioner tränar grenspecifika rörelser som olika stretchingar, gung, viktöverföringar, hopp och piruetter. Under lektionerna används hela kroppen på en mängd olika sätt och rörelseövningar utvecklar styrka, koordination och kroppskunskap. Dessutom övas rörelseuttryck och musikalitet. Lektionerna börjar med en uppvärmning och kan även innehålla tekniska övningar på mitten av golvet och genom utrymmet, samt improvisation. Färdigheterna som lärs ut kommer att användas och vidareutvecklas i dansserier och koreografier under lektionerna.

Träningen är målinriktad och progressiv från en nivå till en annan. Att utöva nutidsdans stödjer andra dansgenrer väl och nutidsdans passar även de som gillar andra dansklasser som en extra lektion. Du kan börja bekanta dig med nutidsdans från 3 års ålder med barndanslektioner och grenen passar alla åldrar, hobbyn kan även startas som vuxen.

 

Utrustning

På nutidsdanslektioner har vi kläder som lämpar sig för avslappnade rörelser. Nutidsdans kan utövas barfota, tåhandskar, dansstrumpor eller dansskor beroende på lektionen. Läraren instruerar om gruppspecifika dräkter i början av terminen. Långt hår bör sättas fast. Se till att ta med en flaska vatten.

Anmäl dig till nutidsdans

  från 7 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

 

Commercial dance är en dansgren där olika dansstilar sammanslås. Commercial grundar sig i botten på street grenar vilka i sin tur grundar sig på koreografens egna ursprung, men under senare tid även inslag från jazz, nutidsdans samt balett. Ofta kopplas detta ihop med stil som starkt kommer fram i musikvideon, konserter, filmer eller reklamer. Commercial kommer att skilja sig beroende på syftet med dansen, men generellt sett kommer commercial dans att innehålla de mest populära dans rörelserna för att tilltala den största möjliga publiken.

Lektionerna baserar sig på hip hop, jazz, voguing, house, dancehall som nu får tilläggs uttryck av nutidsdansen. På lektionerna övar vi förutom teknik och muskelkondition, catwalk, voguing, självförtroende och koreografier.

Utrustning

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

 

Anmäl dig till commercial

  Från 4 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

download.gif

Här dansar vi med en härlig känsla till den senaste hip-hop musiken. På Hurja Piruetti blandar vi Old School & New School mixat med inslag av locking. Du får lära dig vad den rätta känsla betyder inom streetdance, men även att tekniken är viktig. Streetdance är ett samlingsnamn för de Hip-Hop relaterade danser som uppkom på gator och klubbar under slutet av 70-talet i USA. Breaking/B-boying, locking, popping och new school är bland annat en del av de stilar som räknas till streetdance. Dansformen i sig utvecklas ständigt och följer Hip-Hop musikens utveckling och är väldigt personlig. Detta resulterar i att stilen kan variera mycket från lärare till lärare.

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

Den här lektionen passar elever som tränar målmedvetet och som har flera års dansövningar i bakgrunden. Registreringar till lektionen rekommenderas av läraren, diskutera med din lärare innan du registrerar dig.

Utrustning: 

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

 

Anmäl dig till hip-hop

  Från 7 år
  Flera grupper

Locking är en streetdansstil som dansas till funkmusik och uppkom på USA:s västkust i början av 70-talet. Typiska rörelser för denna rytmiska, energiska dansstil är till exempel lock, point, Scooby Doo och muscleman. Locking skapades inte för att vara en dansstil. Det var helt enkelt Don "Campbellock" Campbell som dansade, satte sin egen spinn på dansen, lät sin kreativitet ta över hans kropp. Det blev en dansform först när andra bestämde sig för att dansa som han. Don Campbellock Campbell skapade Locking av misstag – bokstavligen – när han glömde nästa steg i en dans han utförde och frös. En kvinna i publiken skrattade, så han pekade på henne, så att det såg ut som om det var en del av dansen. Under hela dansen stannade han med jämna mellanrum och pekade tillbaka på henne, mycket för publikens underhållning. Komiska inslag är också en viktig del av denna dansstil, liksom publikinteraktion.

På locking lektionerna lär du dig grunderna i denna roliga och glada dansstil och jobbar kreativt med dem, samt studerar rytmik och lockingens historia. Förutom teknik och muskelkondition övar vi också på street i allmänhet, rörelsespråk och koreografier.

Poppingen är en gemensam benämning för flera olika dansstilar såsom boogaloo, waving, tutting, gliding och robot. Boogaloo Sam skapade Popping-stilen på 70-talet i Fresno, Kalifornien. Typiskt för Popping-stilen ä rörelsens kontinuitet i kroppen likt en kedjereaktion eller som snabba stopp. På lektionerna gör man rytm; koordination- samt isolationsövningar och dansserier.

 

Utrustning

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

Anmäl dig till locking och popping

  För vuxna
  Olika nivåer
  Flera grupper
  För kvinnor

På temalektionerna koncentrerar vi oss på en viss dansstil, beroende på temat. Dessa kan vara latinorytmer, nutidans, jazzdans, kroppens välmående, djuptöjning, avkoppling, konditionsdans och klassisk balett. Timmarna passar alla. Man ska vara minst 20 år för att kunna delta, någon övre åldersgräns finns ej.

Nivåer:

 • Nybörjare (nybörjare och dom som har dansat 1-2 år)
 • Mellannivå (har dansat 2-4 år)
 • Framgångna (har dansat över 4 år)

Utrustning

En bekväm dräkt och antingen sneakers eller jazztossor. Läraren ger instruktioner i början av termin.

 

Anmäl dig till ladies lektioner

  3–6-åriga
  Flera grupper

För danslektionerna som är menade för barn ligger tyngdpunkten i en helhetsutveckling och i att stödja kreativiteten, kännedomen av den egna kroppen och självkänslan. I övningar som baserar sig på lek bygger man barnets egna sociala kunskaper och glädjen till att lära sig nytt. Ändamålet med dansundervisningen är att väcka glädjen i dansen, stödja utvecklingen av att kunna uttrycka sig samt att stöda barnet att få ett långvarigt intresse i dans. Helhetsbilden man får av dansen är det viktigaste dvs. upplevelsen och lekfullheten.

På lektionerna övar vi grundsteg i dans såsom olika balans, stretchningar, hopp och snurr, till mångsidig urval av musik. Vi bekantar oss med dansen också genom lek och kreativa övningar. På lektionerna utvecklar vi rörlighet, styrka, koordination och kroppskunskap. Dessutom övas rörelseuttryck och musikalitet.

Anmäl dig till barndans

  För olika åldrar
  Olika nivåer
  Flera grupper

Dancemix är en sammansatt helhet av många olika dansgrenar. Vi bekantar oss med olika dansstilar till exempel show- och jazzdans samt musikal. Mångsidigt urval av musik skapar en bra stämning på lektionerna. Under lektionen gör vi uppvärmningar, kreativa övningar och dansserier. Vi utvecklar också muskelkondition, rörlighet och koordination. Framför allt njuter vi av dansens glädje tillsammans i gruppen!

 

Utrustning

Gruppdräkt och tossor enligt lärarens anvisningar. Läraren ger instruktioner i början av termin.

Anmäl dig till dancemix

  Från 9 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

Show är en dansstil med fokus på tilltalande rörelser som hopp och piruetter samt mångsidiga koreografier. Show kan ta många former och luta sig mer eller mindre mot andra dansstilar som jazz, street eller commercial. På lektionerna används aktuell musik för att skapa bra stämning.

Showdans är en mångsidig typ av uppträdande dans var man kan kombinera vilken genre och stil som helst. Traditionell showdans var ursprungligen kopplad till jazzdans som bland annat blandades med discodans, hiphop, balett, latin dans, streetdance och afrodans.

Showdans handlar inte bara om dans, utan som namnet antyder är det en show. Dansserierna förstärks genom att känna empati för framförandet och klä sig på ett iögonfallande sätt. Föreställningen kan innehålla akrobatiska rörelser, lyft och andra teatraliska inslag. Det viktiga är en ensemble som kombinerar koreografi, dans, idén om framförande och kostymer. Framför allt är showdans också en historia som berättas genom en eller flera dansares serier av rörelser och kroppsrörelser, kraften inom hela gruppen och olika känslotillstånd. Tillbehören och musiken hjälper till att stödja dansens inre kraft, som också riktar sig mot tittarnas känslomässiga tillstånd.

Showdans är ett alternativ för elever i alla åldrar. I showdans lär du dig grunderna i dans bra, som piruetter, olika hopp och olika serier av hopp och steg. Under lektionen gör vi uppvärmningsövningar, teknik genom salen och koreografier. Vi utvecklar också muskelkondition, rörlighet samt koordination. Framför allt njuter vi av dansens glädje tillsammans i gruppen. Show passar även bra som extra kurs för dom som redan dansar!

Utrustning

En bekväm dräkt och jazzskor. Läraren ger instruktioner i början av termin.

Anmäl dig till show

  Öppen nivå
  Flera grupper

Kroppsvårdslektionerna fokuserar på att utveckla muskelstyrka och töjbarhet. På lektionerna arbetar vi med hållning, rörelsebanor, muskelstyrka och stretching genom andning och avslappning. Timmens struktur består av en inledande uppvärmning, en muskelstyrkedel och en stretchingdel. Timmens tempo är lugnt. När du kommer till klassen är det önskvärt att du redan har värmt upp lite. Det finns också fokus på ergonomiska sätt att röra sig på olika nivåer och göra övergångar mellan dem.

Lektionen är perfekt för tilläggs träning för andra grenar, samt för fysisk träning för tjejer, killar, kvinnor och män. I klassen används kroppen holistiskt på olika sätt, utifrån varje enskild kropps utgångspunkter. Klassen passar alla nivåer och åldrar från 10 år och uppåt.

Utrustning

Bekväma mjuka kläder och till exempel yllesockor om önskas.

Anmäl dig till kropssvård

  Från 4 år
  Olika nivåer
  Flera grupper

Akrobatik använder styrka och flexibilitet för att utföra gymnastikbaserade trick. I den här klassen utför eleverna konditionsövningar för att förbereda dem för ökad svårighet. Den lär ut flexibilitet, balans, styrka och koordination. Under akrobatik lektionerna tränar vi bl.a golvakrobatik (matt akrobatik, pyramider, vighets akrobatik samt handstående). Akrobatik ger en bra grund till många olika grenar.

I cirkusgruppen bekantar vi oss med grunder inom akrobatik, olika cirkusgrenar och redskap. Under lektionerna gör vi koordinations-, muskelstärkande och muskeltöjandeövningar som förstärker grenen. Cirkus och akrobatiklektionerna stöder alla dansgrenar, eftersom kroppskännedomen stärks via ökad koordination, ökad rörelseförmåga, ökad balans och förmågan att uttrycka sig via rörelser.

Utrustning

Bekväma kläder som du lätt kan röra dig i. På akrobatiken är vi barfota.

Anmäl dig till akrobatik och cirkus

Under denna lektion får du uppleva och lära dig att känna igen olika rytmer som grundar sig på olika seremoni samt festlighets traditioner. I den traditionella afrikanska dansen används hela kroppen genom lek med rytmer, glädje samt energi. Under lektionen bekantar vi oss med rytmer från Väst Afrika. Öppen nivå.

Utrustning:

Sneakers och bekväma, mjuka kläder.

Anmäl dig till afro

  Från 13 år
  Sön 14:00-15:00

Dancehall Reggae är en dansform som inspireras av salsa, afro och hiphop. Till latinamerikanska, afrikanska och karibiska rytmer svänger du loss med hela kroppen och vi jobbar speciellt med höfter och bröstkorg. 

Ett svettigt pass som handlar om att kunna släppa loss och låta dansenergin flöda! 

Utrustning

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

Anmäl dig till DHR

  För olika åldrar
  Olika nivåer
  Flera grupper

SU-gruppens verksamhet erbjuder barn och ungdomar som aktivt dansar möjlighet att utvecklas målmedvetet genom att delta i evenemang och tävlingar. Deltagande i alla SU-lektioner är en förutsättning för att delta i SU-gruppen. Utöver timmarna i den egna gruppen kan det mycket väl bli fler timmar. SU-gruppernas aktiviteter är målinriktade aktiviteter som är förpliktade ett år i taget. Vid behov kan grupperna kompletteras och nya sökande antas om platser blir lediga. Lediga platser kan begäras av ansvarig grupplärare. Eventuella tävlingsavgifter, föreställnings- och prestations kostnader betalas separat. Läraren informerar om dessa utgifter under läsåret.

 

EK-Diamonds yli 15v.

Janna Westerlund är ansvariglärare för gruppen. Gruppen tränar tre gånger i veckan med Janna Westerlund, Ulla Koho och Paula Viitanen. För mera informaiton om gruppen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

EK-Smaragdi för 2009-2010 födda

Janna Westerlund är ansvariglärare för gruppen. Gruppen tränar tre gånger i veckan med Janna Westerlund, Ulla Koho och Paula Viitanen. För mera informaiton om gruppen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

EK-Magenta för 2011-2013 födda

Ulla Koho är ansvariglärare för gruppen. Gruppen tränar tre gånger i veckan med Janna Westerlund, Ulla Koho och Paula Viitanen. För mera informaiton om gruppen kontakta uDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Streetkisacrew 12-15v.

Sathis Hettithanthri är ansvariglärare för gruppen. Gruppen tränar två gånger i veckan med Sathis Hettithanthri och en gång med Gowin Otieno. För mera information om gruppen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Streetkisacrew yli 16v.

Sathis Hettithanthri är ansvariglärare för gruppen. Gruppen tränar två gånger i veckan med Sathis Hettithanthri. För mera information om gruppen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Deltagandet i tävlingsgruppen förutsätter

 • Ett aktivt deltagande i övningarna (3x60min/vecka).
 • Deltagande i tävlingar. Nya tävlingsgrupper deltar i inhemska tävlingar cirka 2-4 gånger under första året.

Deltagandet i tävlingsgruppen förorsakar kostnader så som

 • Egna gruppens övningslektioner tre gånger i veckan. Pakettpriset för gruppens tre egna veckotimmar är 370 € för höstterminen 2022 (specialpris för SU-grupper, normalt 405€) och 395 € för vårterminen 2023 (normalt 435 €).
 • Försäkring. Varje dansare skall själv skaffa en försäkring som täcker olyckshändelser under övningar och tävlingar. Dansaren har ingen försäkring via Hurja Piruetti.
 • Enhetliga övningsdräkter cirka 100€ (träningsdräkt, shorts etc).
 • Representationsdräkter cirka 150€ (träningsrock & byxor med Hurja Piruetti logo)
 • Tävlingsavgifter cirka 10-20€/per dansare/per tävling samt deltagarens resekostnader.
 • Tävlingsdräkter. Kostnaderna för tävlingsdräkter kan variera men det är bra att förbereda sig för det att kostnader uppstår för tävlingsdräkter, tossor osv. (En tävlingsdräkt kan till exempel kosta 100€ per dansare och tossor 30-50€, möjliga strumpbyxor osv.)

Föräldrarna till SU-gruppsdeltagarna kan gärna organisera sig för anskaffning av medel och övrigt samarbete. I början av terminen (augusti-september) ordnas en föräldrakväll, då föräldrarna kan komma överens om praktiska ärenden. Man kan också delta i tävlingsgruppsvärksamheten genom att betala alla kostnader själv.

Deltagarna i tävlingsguppen skall ta i beaktande att man reser till tävlingarna huvudsakligen med egen transport. Det lönar sig att organisera samtransporter. I mån av möjlighet väljer vi att delta i närliggande tävlingar t.ex Helsingfors, Åbo eller Hangö.

  DSC03930 removebg preview

Utrustning

Gruppdräkt enligt lärarens anvisningar och jazzskor eller sneakers. Läraren ger instruktioner i början av termin.

Anmäl dig till SU-grupper

   Från 13 år
  Sön 13:00-14:00

Globala vibes lektionerna kombinerar olika dansstilar från hela världen. På kursen kombineras bland annat dancehall-reggae, groovy funk och commercial. Kursen erbjuder ett brett utbud av olika genrer och under lektionerna dansar man till de senaste hitsen. På lektionerna görs uppvärmning, varierad muskelkondition eller kreativa övningar, dansteknik, genom salen och koreografier. Stämningen är avslappnad och med glimten i ögat jammar man till olika mångsidiga danskombinationer.

 

Utrustning

Du behöver bekväma kläder som ger dig bra med rörlighet och sneakers som inte lämnar streck efter sig. Ibland kan även knäskydd vara bra. Om du har långt hår vänligen sätt upp det. Kom ihåg en vattenflaska!

Anmäl dig till global vibes

  Från 11 år
  Flera grupper

Under lektionerna utövas en koreografi, som presenteras i våra vårföreställningar.

 • 2020 Interlaced 
 • 2019 Beanstalk 
 • 2018 Directons
 • 2017 F.U.T.U.R.E
 • 2016 Three Cycles
 • Fearless Dolphins (vuxnas produktion) och Hope (unga dansares produktion)
 • 2013 Lokki. I produktionen möttes hip hop och nutidsdans på ett nytt sätt.
 • 2012 Puppets. Produktionen förenades videokonst samt streetdans

Utrustning

Bekväma kläder, barfota/innetossor/mjuka tossor. Läraren meddelar i början av terminen.

 

Anmäl dig till produktion och performing arts

  För studerande i gymnasiet
  även nybörjare
  Förutsätter dansstudier under gymnasietiden

Hurja Piruetti samarbetar med  gymnasierna i regionen. Eleverna har möjlighet att avlägga dansstudier som en del av sin gymnasieutbildning. Du kan under din gymnasietid erlägga ett gymnasiediplom i dans ifall det riksomfattande diplomet ingår i din skolas läroplan. Fråga din studiehandledare om läroplanerna för ditt gymnasium.

Diplomet förutsätter minst tre kurser dansstudier. Du kan erlägga dem som normala danslektioner vid Hurja Piruetti.

Gymnasiediplomet är en studiekurs inom konst som den studerande utför under sin studietid i gymnasiet. Diplomet är bevis på aktivt deltagande i samt visat intresse för dans. Du kan ha nytta av diplomet och den avlagda kursen i framtida studier, främst inom dans eller motionsbranschen. Diplomet kräver minst 3 kurser dansstudier. Du kan erlägga dem under Hurja Piruettis normala lektioner. Diplomet består av en skriftlig samt konstnärlig del och ett portfoliearbete. Det tar tre år att erlägga diplomet. Slutarbetet görs under tredje årets jul och diplomet delas ut i samband med studentbetyget på våren. Mera information om gymnasiediplom i dans finns på Utbildningsstyrelsens webbplats.

Till Utbildningsstyrelsens webbplats

Om du är intresserad av att avlägga gymnasiestudier hos oss, kontakta:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Enligt scheman

Företag kan boka egna lektioner för sitt företag som pågår under hela läsåret med en regelbunden lektion / vecka. (höstterminen 15 och vårterminen 16 gånger). Finns även möjlighet att boka lektioner för kortare tider, tex 5 ggr. Möjlighet även till dagsturer samt veckoslutslektioner. Lektionen kan fungera som en del av er rekreationsdag. Vi erbjuder bl.a. :

 • Kroppsvårdstimmar
 • Showdanstimmar
 • Konditionsdanstimmar
 • Streetgrenar
 • Tema inriktade danslektioner var dansgrenar varierar med kroppsvård

Bekanta dig närmare