Toimintakertomus 2022
Lataa toimintakertomus PDF-muodossa
![]() |
![]() |
![]() |
YLEISTÄ TOIMINNASTA
Hurja Piruetin 27. toimintavuosi jatkui alkuvuodesta vielä koronapandemian vaikuttaessa toimintaan ja kevätlukukauden aloitukseen. Kevätkausi pääsi käyntiin aiottua myöhemmin ja hieman jännittäen aloittelimme uutta lukukautta. Edelliset vuodet olivat menneet poikkeuksien ja rajoitusten kera. Pääsimme toteuttamaan pitkästä aikaa suuren produktiomme Hurja Show. Oppilaiden into ja halu päästä esiintymään oli kova. Samalla tämä oli myös meidän viimeinen esiintyminen paikallisen Kirjapainoteatterin lavalla huhtikuussa 2022. Joulukuussa tanssimme ja sirkustaiteilimme jo uuden teatterin lavalla.
Vuoden alussa starttasimme Kestävän kehityksen arviointiprosessin oppilaitoksessamme ja saimme suunnitelman valmiiksi siten, että 7.9.2022 vastaanotimme Kestävä Taiteen perusopetus sertifikaatin Okka säätiön toimesta. Kestävän tulevaisuuden indikaattoreissa arvioidaan, miten oppilaitos edistää opetuksessa, toimintakulttuurissa ja johtamisessaan tulevaisuutta ennakoivia ja yhteiskuntaa uudistavia toimintatapoja. Sertifikaattia hakeva oppilaitos toteuttaa indikaattoreiden itsearvioinnin ja käy yhteisen keskustelun toiminnan vahvuuksista ja kehittämisen kohteista. Johtopäätösten pohjalta oppilaitos rakentaa itselleen kehittämissuunnitelman. Sertifikaatin myöntäminen perustuu ulkoiseen arviointiin, jonka toteuttaa OKKA-säätiön kouluttama auditoija. Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetti on Pirkan opiston (kansalaisopisto) jälkeen toinen taiteen perusopetusta järjestävä oppilaitos, jolle sertifikaatti on myönnetty.
”Hurja Piruetti on edelläkävijänä ottanut rohkeasti sellaisen roolin, jonka myös muut taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset voivat omaksua”, toteaa auditoija Kaisa Lindström palautteessaan.
OKKA-säätiön hallitus päätti lisäksi myöntää Kestävän tulevaisuuden tekijä -tunnustuspalkinnon Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetille lokakuussa 2022.
Perusteluna valinnalle oli oppilaitoksen uudistava ja rohkea pedagogiikka, jossa taide, luovuus, tunteet ja kehollisuus on otettu kestävän maailmansuhteen rakentamisen välineiksi. Hurja Piruetti on myös luonut yhteiskuntaa uudistavia kumppanuuksia ja vienyt taiteen ja oppimisen voimaa ja iloa ympäristöönsä yhteistyöhankkeiden ja taidetapahtumien kautta. Hurja Piruetin palkitsemisen kautta OKKA-säätiö haluaa nostaa esille taidekasvatuksen merkittävää roolia ja mahdollisuuksia kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Pienen tauon jälkeen pääsimme jatkamaan myös kansainvälisiä hankkeitamme. DanceMe hankkeen päätöspalaveri pidettiin Venetsiassa syyskuussa 2022 ja joulukuussa saimme osarahoituksen Suomi-Islanti hankkeelle vuodelle 2023-2024. Villa Skeppet -projekti saksalaisen taiteilijan Tina Bicikin ohjauksessa kuvattiin marraskuussa 2021 ja video julkaistiin helmikuussa 2022. Vuoden aikana toteutettuja taidekasvatusprojekteja voi käydä kurkkaamassa vaikkapa Instagram tilillämme @hurjapiruetti.
Syyslukukauden saimme opiskella kokonaisuudessaan lähiopetuksessa. Se tuntui äärettömän hienolta. Kevät- ja syyslukukaudella nuoret ja aikuiset ehtivät esiintyä ja kilpailla muutamissa kilpailuissa ja katselmuksissa upein tuloksia. Useita mitalisijoja saavutettiin ja erilaisia projekteja kuten Dansa Språk hanke viimeisteltiin syyskuussa 2022.
Syyslukukauden ehdoton huipentuma olivat hartaasti odotetut joulunäytökset uuden teatterin lavalla. Kaikkiaan 4 loppuunmyytyä näytöstä yhden päivän aikana. Katsomossa noin 1000 katsojaa sekä kaikkiaan noin 400 esiintyjää päivän aikana. Koskaan ei voi riittävästi painottaa kuinka tärkeää on tulla nähdyksi ja näkyväksi. Esittävä taide tarvitsee yleisönsä ja sen merkitystä ei voi aliarvioida. Taideopettajan työ on merkityksellinen ja hyvän, pedagogisen taidekasvatuksen arvo kohoaa erityiseen arvoonsa juuri tällaisina yhteiskuntaa koettelevina kriisiaikoina.
Lukuvuoden aikana tehdyillä projekteillamme on ollut positiivisia kaikuja ja yhteisöllisyys on huokunut toiminnassamme kriisistä huolimatta. Hieman haikeana olemme katselleet pandemian puraisemia harrastustilastoja, kustannusten nousua esimerkiksi tilavuokrien osalta opistossamme. Jouduimme tekemään maksusopimuksia niin verottajan kuin työeläkeyhtiön kanssa. Lisäksi rehtori työskenteli palkatta useamman kuukauden. Tuntui välillä epäreilulta pyristellä selviämisen kanssa, kun samaan aikaan näimme kuinka tärkeää taidekasvatustyö on ja miten se tukee oppilaittemme hyvinvointia yhteisössämme, tukee kouluopintoja, tarjoaa mielekästä tekemistä, liikuntaa ja luovaa ajattelua tukevia työkaluja ja ehkäisee syrjäytymistä. Taidekasvatus ja oman taiteenlajin oppiminen tapahtuu yhteisöllisesti ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Hurja Piruetin vahva yhteisöllisyys on ollut läsnä toiminnassamme jo ennen pandemiaa, ja myös osaltaan auttanut meitä taideopettajia kuin oppilaitakin jaksamaan.
Taiteen perusopetuksesta on säädetty laissa ja oppilasmaksujen tulisi pysyä kohtuullisena. Opistomme arvoja on ollut toiminnan alusta saakka korkean taidepedagogisen kasvatuksen lisäksi myös taidekasvatuksen- ja harrastuksen saavutettavuuden lisääminen. Tarjoamme vuosittain vapaaoppilaspaikkoja, etsimme yritysyhteistyökumppaneita, teemme osallistujille maksuttomia kouluprojekteja ja osallistamme alueemme lapsia ja nuoria. Meillä työskentelee pätevät ja ammattitaitoiset opettajat. Henkilöstö vaihtuvuus on pieni. Suurin osa henkilökunnastamme on ollut meillä työsuhteessa yli 10 vuotta. Mutta pelkästään hyvä tahto ei enää riitä. Tilinpäätös kertoo haasteista ja toiminnan tilanteesta.
Opiston toiminnan kannalta olisi tärkeää, että perusrahoitus vakiintuisi niin, että meillä olisi mahdollisuus kustantaa vuokrat, palkat, kehittää toimintaamme eikä vuodesta toiseen sinnitellä harkinnanvaraisten tukien varassa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hurjan hyvää taiteen perusopetusta ja toimintaa tilastojen valossa
Tanssin taiteen perusopetusta olemme pitkäjänteisesti toteuttaneet Raaseporin alueella 27 vuotta ja sirkustaiteen opetusta jo useamman vuoden. Toimintamme on kasvanut merkittävästä pienestä paikallisesta toimijasta valtakunnallisesti varteenotettavaksi ja myös kansainvälisesti aktiiviseksi tekijäksi. Toimintamme kaksikielisellä alueella kaksi- ja monikielisesti on auttanut madaltamaan kynnystä osallistua toimintaamme. Tätä ovat edesauttaneet myös taiteen perusopetuksen saavutettavuushankkeet, jolla toimintaa on tehty näkyväksi useissa alueemme kouluissa ja päiväkodeissa jo yli 20 vuoden ajan.
Tanssin ja sirkustaiteen perusopetusta toteutettiin viikoittaisilla tunneilla lukujärjestyksen mukaisesti. Vuositasolla tunteja oli noin 3800. Taiteenperusopetusta tarjottiin varhaisiän kasvatuksessa, yleisessä ja laajassa oppimäärässä, aikuisille suunnatussa taiteen perusopetuksessa, eri tanssilajeissa ja sirkustaiteen yleisessä oppimäärässä. Koronapandemian alusta alkaen kootut tilastot kertovat karua totuutta. Lasten ja nuorten harrastuneisuus putosi pandemiavuosina 2020-2021 ja nyt olemme pikku hiljaa kasvattamassa harrastajajoukkoja takaisin. Työ vaatii aikaa ja resursseja. Tässä kaaviossa on kursseille ilmoittautuneet viimeisen kolmen tarkasteluvuoden osalta:
Ilmoittautuneiden määrä on diagrammissa kumulatiivisesti esitetty. Pandemian jälkeinen jälleenrakennus on alkanut, mutta emme ole vielä lähelläkään oppilasmääriä ennen pandemiaa, mutta pikku hiljaa ja toiminnan eri muotojen, avustusten ja tukien kautta olemme pystyneet kasvattamaan hiljalleen alueen lasten ja nuorten aktiivisuutta. Toiminnan kiinteät kulut kuten toimitilavuokrien kohoaminen, kasvaneet henkilöstökulut ja yleinen hintojen nousu ovat lisänneet kustannuksia. Taiteen perusopetuksessa säädetyn lain mukaisesti lukukausimaksujen tulee pysyä kohtuullisena ja joudumme jatkuvasti pohtimaan rahoitusvaihtoehtoja ja toiminnan järjestämistä tiukoissa olosuhteissa.
Tilastot kevätlukukausi 2022
Oppilaat oppimäärittäin
Tiedot on haettu Hellewi oppilastietojärjestelmästä 21.3.2022. Tiedot perustuvat kevätlukukauden 2022 osallistujalistaan. Perustoiminnassa on mukana kevätlukukaudella 537 oppilasta, joista varhaisiän tanssi- ja sirkusopintojen parissa on 104 oppilasta.
1. Tanssin yleisen- ja laajan oppimäärän oppilaat yhteensä 355
- Yleinen oppimäärä yhteiset opinnot 93
- Yleinen oppimäärä teemaopinnot 15
- Laaja oppimäärä perusopinnot 117
- Laaja oppimäärä syventävät opinnot 23
- Tanssin yleisen- ja laajan oppimäärän oppilaat (aikuiset) yhteensä 107
- Yleinen oppimäärä yhteiset opinnot (aikuiset) 75
- Yleinen oppimäärä teemaopinnot (aikuiset) 5
- Laaja oppimäärä perusopinnot (aikuiset) 11
- Laaja oppimäärä syventävät opinnot (aikuiset) 16
2. Sirkustaiteen yleisen oppimäärän oppilaat
- Yleinen oppimäärä yhteiset opinnot (sirkus) 76
- Yleinen oppimäärä teemaopinnot (sirkus) 2
3. Tanssi ja sirkus yhdessä
Tiivistettynä vuonna 2022 meillä oli 537 oppilasta, vuonna 2021 yhteensä 471 oppilasta , vuonna 2020 yhteensä 516 oppilasta)
![]() |
![]() |
Step by step -hanke, Suomen harrastamisen mallin -työpajojen, päiväkotiprojektien ja erillisiin kouluyhteistyöprojekteihin osallistuneet 2022
Hurja Piruetti on toimintansa alusta saakka toiminut aktiivisesti paikallisissa yhteistyöprojekteissa ja rakentanut siltoja eri toimijoiden välille. Taiteen perusopetuksen saavutettavuutta on edistetty eri hankkeissa ja yhteistyössä esimerkiksi Raaseporin kaupungin kanssa.
Näistä yksi esimerkki on Raaseporin kulttuurikasvatussuunnitelman puitteissa toteutettu Step by Step hanke , jonka pystyimme toteuttamaan täysipainoisena vuonna 2022. Tanssihankkeessa alueemme 5. luokkalaiset tutustuivat tanssiin ja kaikkiaan noin 300 lasta osallistui Step by Step -projektiin. Hankkeen tulokset ovat olleet kannustavia ja positiivisia ja yhteistyö kaupungin kanssa erittäin onnistunut. Hurja Piruetti jatkoi kaupungin kanssa yhteistyötä myös Suomen harrastamisen mallin -projekteissa ja tarjosimme opetusta kevätkaudella 11 ja syyskaudella 7 erilaisessa työpajassa Raaseporin alueella. Muita hankkeitamme vuonna 2022 oli mm Dansa Språk -projekti Turun yliopiston, väitöskirjatutkija Kaisa Korpisen ja Kiilan koulun kanssa sekä päiväkotiprojektit eri puolilla Raaseporia.
Suurin harrastajamäärä meillä on lapsissa ja nuorissa alle 20 -vuotiaissa harrastajissa sekä alle kouluikäisissä. Ryhmiä kokoontui viikoittain noin 90 ja opettajia oli kaikkiaan 12.
Kestävä Tulevaisuudentekijä palkinto Hurja Piruetille
Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö – OKKA-säätiö on myöntänyt 5 000 euron suuruisen Kestävän tulevaisuuden tekijä -tunnustuspalkinnon Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetille. Perusteena valinnalle on oppilaitoksen uudistava ja rohkea pedagogiikka, jossa taide, luovuus, tunteet ja kehollisuus on otettu kestävän maailmansuhteen rakentamisen välineiksi. Hurja Piruetti on myös luonut yhteiskuntaa uudistavia kumppanuuksia ja vienyt taiteen ja oppimisen voimaa ja iloa ympäristöönsä yhteistyöhankkeiden ja taidetapahtumien kautta.
- Hurja Piruetin palkitsemisen kautta haluamme nostaa esille taidekasvatuksen merkittävää roolia ja mahdollisuuksia kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, perustelee valintaa palkintoraadin puheenjohtajana toiminut OKKA-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Tuija Mäntsälä.
OKKA-säätiö ylläpitää valtakunnallista Oppilaitoksen kestävän kehityksen sertifiointia. Palkinto luovutettiin Hurja Piruetille 6.10. OKKA-säätiön 25-vuotisjuhlassa Helsingissä.
Kieliä tanssien hankkeen päätös 21.9.2022
Luokanopettajat, kieltenopettajat ja Hurja Piruetin tanssinopettajat pääsivät Kieliä tanssien! -työpajoihin kokeilemaan syyskuussa kuinka tanssia voi integroida peruskoulun kieltenopetukseen.
Työpajojen kouluttajat väitöskirjatutkija Kaisa Korpinen (Turun yliopisto) ja tanssinopettaja Janna Westerlund (Hurja Piruetti) jakoivat kokemuksia monialaisesta opetuksesta ja moniammatillisesta yhteistyöstä hankkeessa ”Kieliä tanssien!” sekä esittelivät hankkeessa tuotetun videomateriaalin.
Videomateriaali tarjoaa konkreettisia työkaluja keholliseen ja taideperustaiseen kielenopetukseen peruskoulun alaluokilla ja materiaali on vapaasti käytettävissä Taideyliopiston verkkosivuilla (https://sites.uniarts.fi/fi/web/ellaresearchproject/kieliä-tanssien-) osana laajempaa ”Embodied Language Learning through the Arts” (ELLA) tutkimushanketta.
Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 9.9.2022 seminaari
Hurja Piruetti fasilitoi ja kutsui koolle Raaseporiin Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 seminaariin alueen toimijoita. Rehtori Katja Köngäs edustaa visiotyön ydinryhmässä tanssin taiteen perusopetusta. Visio julkaistiin marraskuussa 2022 ja se on luettavissa osoitteessa https://taju.uniarts.fi/bitstream/handle/10024/7676/Esittavien_taiteiden_kasvatuksen_ja_koulutuksenvisio_2030_2022_b.pdf?sequence=5&isAllowed=y
DanceMe hankkeen viimeinen yhteinen tapaaminen Venetsiassa 14.9.2021
Eurooppalainen kolmevuotinen yhteistyöhanke DanceMe 2019-2022 yhdessä 9 eurooppalaisen partnerin kanssa päättyi syyskuussa viimeiseen Venetsiassa järjestettyyn tapaamiseen. Mukana Suomesta Hurja Piruetin lisäksi oli Turun ammattikorkeakoulu. Koko projektissa on mukana kaksi nuorten ryhmää (Hurja Piruetti sekä nuoret tanssijat Islannista)
Hanke ajoittui pandemian molemmin puolin ja haastoi osallistumisen tukemisen etenkin nuorille suunnatuissa työpajoissa ja kokoontumisissa.
![]() |
![]() |
![]() |
Nuori Kulttuuri Roots 2022 yhteistyöhön yhdeksän kulttuurisen nuorisotyön toimijaa
Hurja Piruetin ”Valoverkko” -hanke oli yksi valituista projekteista. ”Paikallisen Roots-toiminnan idea on mahdollistaa monipuolisesti uudenlaisten avauksien syntyminen kulttuurisen nuorisotyön kentälle nuorten toimesta ja toiveesta.” Projektissa Hurjiksen tanssivat nuoret ovat voineet osallistaa ei-tanssivia ystäviään mukaan kevään ja kesän taideprojekteihin. Nuoret ovat osaltaan toimineet yleisötyöntekijöinä innostamalla monenlaisia osaajia ja tekijöitä mukaan. Tavoitteena ei ollut innostaa ystäviä tanssimaan vaan pohtia osallisuutta laajemmin. Idea sai alkunsa siitä, että Hurja Piruetin
toimipiste pienen kaupungin keskustassa kerää usein myös ei-tanssivia ystäviä kokoon yhteiseen välipala- tai läksyjenlukuhetkeen. Idea starttasi aktiivisten nuorten omasta
ideasta. Alkoi syntyä esityksestä
inspiroituneita kasvomaalauksia, valokuvia, ideakarttoja. Valoverkkoprojekti kulminoitui huhtikuun lopussa festivaaliviikkoihin paikallisessa Kirjapainoteatterissa. Kahden viikon aikana teatterin ovet kävivät ja ystäviä kutsuttiin mukaan kenraaliharjoituksiin, omien soolo- ja muiden päättötöiden esityksiin katsojina, valokuvaajina, maskeeraajina, kannustusjoukkoina. Yhteisöllisyys ja kohtaamiset olivat merkityksellisiä etenkin pitkän etäjakson jälkeen.
![]() |
Taiteen perusopetusta monella kielellä
Hurja Piruetin toimintaa leimaa yleisesti vahva kaksi- ja monikielisyys. Tarjoamme taiteen perusopetusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kalenterivuonna 2022 meidän oppilaista oli 33% äidinkieleltään ruotsinkielisiä, 27% suomenkielisiä ja 36% ilmoitti kotikielekseen molemmat kotimaiset kielet ja noin 4% ilmoitti äidinkielekseen muun kuten venäjän, viron, englannin tai espanjan. Vahva kaksikielisyys on tavaramerkkimme ja kielten oppiminen on meille luonteva osa toimintaa. Tästä kertoo mm Dansa Språk varhennetun kieltenopetuksen 2 –vuotinen tutkimushanke sekä vuonna 2020-2021 aikan toteutetut Hallå hankkeen tiimoilta jalostuneet Balettia ja akrobatiaa på svenska –hankkeet yhteistyössä MLL Fiskarsin ja Tako ry:n kanssa. Vuonna 2022 starttasimme ESBM2 -koulutushankkeen yhdessä Musiikkiopisto Arkipelagin kanssa. Elever med särskilda behov -projektissa lähestyttiin taiteen perusopetuksen saavutettavuutta erityisten oppijoiden näkökulmasta. Hanke oli osa opettajien täydennyskoulutushanketta. Kaksikielisyys on Raaseporin alueen vahvuus ja uniikki ominaispiirre. Koemme, että olemme onnistuneet saavuttamaan aidosti alueen lapset ja nuoret yhteisen harrastuksen äärelle kotikielestä riippumatta.
Hurja Piruetti on startannut taiteen perusopetuksen opintopolkujen selkeyttämishankkeen jo vuonna 2020. Vuonna 2022 järjestimme myös vanhempainiltoja taiteen perusopetuspolkujen havainnollistamiseen. Taiteen perusopetusvideot ovat nähtävillä osoitteessa:
Hurja Piruetti - Tanssin ja sirkuksen taiteen perusopetus
Hurja Piruetti - Grundläggande konstundervisning i dans och cirkus
Hurja Piruetti - Basic education in dance and circus art
Alueellinen yhteistyö
Edellisten paikallisten hankkeiden lisäksi, alueellinen yhteistyö oli toimintavuoden aikana aktiivista ja laajamittaista. Raaseporin alueen lukioiden kanssa on yhteisesti sovittu valtakunnallisten tanssin lukiodiplomien suorittamisesta. Hurja Piruetti järjestää tanssin lukiodiplomiin tarvittavat työpajat ja kurssit yhteistyössä lukioiden kanssa. Hurja Piruetin oppilailla sekä lukion ei-tanssia harrastavilla on mahdollisuus myös soveltavien kurssien suorittamiseen Hurja Piruetin tai lukion järjestämillä kursseilla. Näillä toimenpiteillä luomme osaltamme alueemme merkitystä kaksikielisenä kulttuurikaupunkina, mutta myös perheitä ja opiskelijoita houkuttelevana toiminnan muotona. Erikoislukioihin ei tarvitse välttämättä lähteä vielä lukioaikana vaan valtakunnalliset diplomit voi suorittaa täällä meillä.
Hurja Piruetin ja Raaseporin kaupungin kanssa Step by Step -hankkeeseen osallistuneet noin 300 alueen 5. luokkalaista pääsivät juhlistamaan tanssin hengessä myös Lastenpäivän juhlaan 18.11.2022 paikallisessa Tryckeriteatterissa. Juhlassa 5. luokkalaiset tapasivat kaupunginjohtajan ja Hurja Piruetti esiintyi ja tanssitti yleisöä. Useamman toimijan ponnistus on hieno osoitus paikallisesta yhteistyöstä.
Hurja Piruetti toteutti vuonna 2022 päiväkotiprojekteja mm Kiilan päiväkodissa. Meillä on yli 20 vuoden kokemus alueemme erilaisista päiväkoti- ja kouluprojekteista. Olemme tanssineet ja liikuttaneet Raaseporin alueella tuhansia lapsia toimintavuosiemme aikana. Toimintamme valtakunnallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa on tuonut mukanaan lisää näkyvyyttä ja uusia yhteistyökumppaneita.
Paikallinen KW ravintola toimitti koko syyskauden omenalaatikoita Karjaan toimipisteeseen lasten ja nuorten välipaloiksi. Hurjan iso kiitos!
![]() |
Valtakunnallinen toiminta ja verkostot
Hurja Piruetin rehtori osallistui valtakunnalliseen Esittävien taiteiden visio 2030 työryhmään ja visio julkaistiin 14.11.2022 Svenska Teaternissa. Valmis visio on luettavissa täältä https://taju.uniarts.fi/bitstream/handle/10024/7676/Esittavien_taiteiden_kasvatuksen_ja_koulutuksenvisio_2030_2022_b.pdf?sequence=5&isAllowed=y
Visiotyöllä tavoiteltiin esittävien taiteiden koulutuskentän eri osapuolten yhteisen näkemyksen vahvistumista koulutuksen kehittämistarpeista, tavoitteista ja toimenpiteistä. Samalla tuettiin toimijoiden alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä. Ydinryhmä koostui eri oppilaitoksen edustajista ympäri Suomea.
Hurja Piruetin rehtori jatkoi myös Suomen Tanssioppilaitoksen liiton hallituksessa sekä aloitti työskentelyn Aluehallintoviraston organisoimassa Grundläggande konstundervisning på svenska i Finland -työryhmässä.
Lukuisat projektit, kuten päiväkotiprojektit, Suomen Harrastamisen mallin mukaiset kouluhankkeet sekä useat erilaiset esiintymiskanavat (teatteri, internet, kilpailut, projektit ja hankkeet) toivat runsaasti paikallista, alueellista, valtakunnallista ja kansainvälistäkin näkyvyyttä. Vuoden aikana tavoitettiin kymmeniä tuhansia katsojia esiintymistoiminnan, erilaisten videoprojektien ja katselmusten avulla.
Olimme jäsenenä daCi Finland ry:ssä sekä tanssioppilaitosten liitossa STOPPissa ja Elinkeinoelämä EK:ssa ja Paltassa sekä myös DHL Dance Health Finlandissa.
Dance and the Child international on perustettu Kanadassa vuonna 1978. Vuodesta 1980 järjestö on ollut UNESCO:n alajärjestön Conseil Internationalin de la Dansen täysivaltainen jäsen. daCi:n päämääränä on edistää maailmanlaajuisesti lasten ja nuorten mahdollisuuksia kokea tanssi tekijöinä, esiintyjinä ja katsojina riippumatta rodusta, sukupuolesta, uskonnosta tai kansalaisuudesta. Tähän päämäärään pyritään rauhan ja veljeyden hengessä.
Produktiot
Poetic digital story ”Because we cannot do otherwise” julkaistiin Youtube kanavallamme 9.2.2022. Projektin kuvaukset toteutettiin Villa Skeppetissa Tammisaaressa yhteistyössä Villa Schildtsin ja Kelmu ry:n kanssa. Puvustajana ja kuvausassistenttina toimi Tanja Stenberg ja projektin käsikirjoittajana ja kuvaajana taitelija Tina Bikic. Projekti oli osa Hurja Piruetin syyskaudella 2021 starttaamaa Kestävän kehityksen hanketta. Tässä projektissa Hurja Piruetin nuoret tanssijat tutustuvat paikalliseen ympäristöön ja arkkitehtuuriin sekä muotoiluun. Villa Skeppet ja Alvar Aallon arkkitehtuuri loivat upeat puitteet liikkeelliselle kokeilulle, jonka tulkitsee saksalainen taiteilija. Video on katsottavissa täältä https://youtu.be/QhMTPaNEurs
Hurja Piruetin kansainvälinen opettajavaihto Mubassa marraskuussa 2022 (Tallinna Muusika- ja Balletikool)
Hurja Piruetin taiteilija-pedagogi Reettaleena Rauhala tanssi Tallinnan puolella MUBAn 16-18-vuotiaiden oppilaiden kanssa. Nelipäiväinen työpajarupeama luovan tutkimuksen merkeissä jatkoi Hurja Piruetin kansainvälistä toimintaa opettajavaihdon merkeissä.
![]() |
![]() |
![]() |
Taloudesta
Rahoitimme toimintaamme kohtuullisten, valtakunnallisesti tarkastettujen oppilasmaksujen ja lukuisten harkinnanvaraisten avustusten voimin. Rahoituksen harkinnanvaraisuus tekee toiminnan pyörittämisestä erityisen raskaan ja toiminnan kehittämisestä haastavan etenkin pandemian jälkeen .Oppilasmäärä on laskenut, sairaskulut ja sijaisten palkat sekä muut kiinteät kulut ovat jatkaneet nousuaan. Rahoituksen hakeminen on oppilaitoksen rehtorin vastuulla, joka hoitaa myös oppilastoimiston, operatiivisen ja henkilöstöhallinnon suurella opetusvastuulla. Tämä ei ole pitkäjänteisesti kannattavaa, vaikka yli neljännesvuosisata on yhden tekijän turvin menty. Toiminnassa pyörii myös suuri talkoolaisten joukko, jotka omalta osaltaan tekevät toiminnan pyörittämisestä mahdollisen.
Taiteen perusopetuksen valtionosuutta ei tullut toimikaudella uudelleen jakoon, joten rahoitus toteutui edelleen harkinnanvaraisten avustusten turvin. Pelkästään talkoovoimin ei taiteen perusopetusta voi pyörittää tai kehittää. Talouden vakauttamiseen tarvitaan uusia rahoituskanavia ja taloudellisia resursseja. Olemme alueen suurimpia ja valtakunnallisesti yksi harvoista kaksikielisistä lasten ja nuorten liikuttajista, merkittävä kulttuuripalveluiden tarjoaja ja ammattitaitoisten opettajien johdolla taiteellisia ja myös kansainvälisiä projekteja tuottava taideopisto. Erityisen hartaasti toivomme rahoituksen vakiintumista.
Hurja Piruetti myönsi toimikauden aikana yhteensä 10 vapaaoppilaspaikkaa ja maksualennusta sekä lisäksi ukrainalaisille opiskelijoille 3 vapaata paikkaa syyskaudelle 2022.
Toimintavuoden tapahtumat on kirjattu aikajärjestyksessä toimintakertomukseen.
Toimikausi ja yhdistys
Kevätlukukausi alkoi 17.1.2022 ja päättyi suurimmalla osalla 8.5.2022, opintoviikkoja kaikkiaan 18. Syyslukukausi alkoi 15.8.2022 ja päättyi 4.12.2022, syyskaudella yhteensä 16 opintoviikkoa.
Hurja Piruetin hallitus kokoontui 4 kertaa ja jäseniä toimikaudella olivat
- Riitta Vallin (pj)
- Satu Niemelä (vpj)
- Heini Taht
- Tita Mannila
- Elina Vuoriniemi
- Paula Viitanen
- Mirja Papunen
- Elina Raipala
- Reettaleena Rauhala (puuttuu kuvasta)
- Kuvassa myös Arja Parviainen (kp)
Taiteen perusopetuksesta valmistuneet
Taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän sekä tanssin lukiodiplomin valmistuneet oppilaat v 2022.
Siiville -illassa 3.5.2022 jaoimme yhteensä 29 taiteen perusopetuksen todistusta:
-Tanssin laajan oppimäärän päättötodistukset 9kpl
-Tanssin laajan oppimäärän perusopintojen todistukset 17 kpl
-Yleisen oppimäärän päättötodistukset 3 kpl
Lisäksi Hurja Piruetissa on 3 lukiodiplomin tekijää lukuvuonna 2021-2022.
![]() |
Tapahtumat 2022
2.3.2022 Hurja Piruetin digitarina ”Because we cannot do otherwise” on valittu Nuori Kulttuuri on Air monitaidefestivaaleille. Teos on digitarinankertoja Tina Bicikin ja Hurja Piruetin nuorten tanssijoiden yhteisprojekti. Teos kuvattiin Villa Skeppetissä Tammisaaressa viime marraskuussa.
13.3.2022 Pink Dance Star kilpailuissa Helsingissä: 1. sija duolle Aina Heikkinen & Noel Knaapinen, Pienryhmät, Aikuiset: Hetkessä 3 place (Katja Köngäs), Conduct 2 place (Sathis Hettithanthri)
Suuret ryhmät, Aikuiset Dad, where are you? 1.place (Shanti Grönholm) sekä kunniakirja esitykselle Chained to the rhythm (kor. Shanti Grönholm).
16.3.2022 Vanhempainilta Tammisaaren oppilaille koskien taiteen perusopetusta Shanti Grönholmin johdolla sekä lisäksi Hyväntekeväisyystapahtuma Ukrainaan. Tammisaaren tanssijat järjestivät esiintymistapahtuman, jolla kerättiin avustusta Ukrainaan.
3.4.2022 Estradikilpailu. Elvira Lindströmille 1. sija soolokategoriassa (kor. Sathis Hettithanthri), 1. sija duosta Noel Knaapinen ja Aina Heikkinen It´s just us (kor. Sathis Hettithanthri) Ruusut -ryhmä 2. sija omalla koreografiallaan.
29.4.2022 Hurja Piruetin The Hurja Show ensi-ilta.
6.5.2022 Solbacka päiväkodin tanssiprojekti
22.5.2022 Osallistuminen Streetin SM kisoihin.
28.5.2022 Hurja Piruetin duetto Aina Heikkinen & Noel Knaapinen valittiin STOPP ry:n 40 vuotta juhlaohjelmistoon. Kuvassa tanssijat ovat mukana Helsingin tanssiopiston balettiryhmän kanssa.
3.7.2022 Hurja Piruetin opettaja Sathis Hettithanthri ohjasi junnujalkapalloilijoita streettanssin saloihin.
12.7.2022 Hurja Piruettin on yksi Nuori Kulttuuri Roots -avustuksen saaneista. Lue lisää hankkeestamme https://nuorikulttuuri.fi/hurja-piruetin-valoverkko-projektiraaseporissa/?fbclid=IwAR03uwyzhpO2jQmRkCIkCJcpimXLh8bxY8e445PDvrlG_QzQcb2PeM2JzXc
30.7.2022 Hurja Piruetin nuoret esiintyivät Tenholapäivässä.
27.8.2022 Hurja Piruetti osallistui Raaseporin Pride -tapahtumaan. Sirkusopettajamme Janni Johansson ohjasi sirkustyöpajan.
3.9.2022 Yhteistyöprojekti Lohjan tanssiopiston kanssa ja esiintyminen Lohjan liikuntapäivässä.
9.9.2022 Esittävien taiteiden visio 2030 seminaarin järjestäminen
14.9.2022 DanceMe up -hankkeen tapaaminen Venetsiassa.
17.9.2022 Osallistuminen Höjdensin koulussa järjestettävään yhdistyspäivään.
1.10.2022 Tanssivierailu Katarinakoulun yhdistyspäivässä.
3.10.2022 Una Mjølsnes TET -harjoittelussa
7.10.2022 Kestävä Tulevaisuudentekijä palkinto Hurja Piruetille. Myös oppilaat juhlivat Karjaan toimipisteessä.
11.10.2022 Hurja Ilta uudessa Fokustalossa. Avajaisviikon näytös ja työpajat.
24.10.2022 Halloweenia juhlittiin eri toimipisteissä tanssiprojekteilla.
27.10.2022 Hurja Piruetin tanssinopettaja Reettaleena Rauhala vieraili opettamassa Tallinnan MuBassa.
5.11.2022 Kovatasoisessa It´s all in jazz kilpailuissa Tampereella Hurja Piruetin trio Information (kor. Sathis Hettithanthri) sijoittui 1. sijalle.
7.11.2022 Elever med särskilda behov koulutus Hurja Piruetinj ja Raaseporin alueen opettajille. Mukana päivässä myös STOPP ry:n toiminnajohtaja Milla Malmberg
12.11.2022 Hurja Piruetin tanssijat tänään Dance & Show kisoissa Tampereella. Sijoitukset 5. Commercial ja 6. Empire street.
14.11.2022 Mila Rahkama Tet -harjoittelussa.
18.11.2022 Lastenoikeuksien päivän tapahtuma Tryckeriteaterissa. Hurja Piruetin ohjelma osana Raaseporin kaupungin tapahtumaa.
19.11.2022 Esiintyminen Kansallisoopperan Nykytanssipaletissa Brainstorm teoksella (kor. Katja Köngäs ja Sathis Hettithanthri)
23.11.2022 Kiilan päiväkodin ulkotanssiprojekti Janna Westerlundin ja Paula Viitasen johdolla.
24.11.2022 Esiintymässä hoivakoti Villa Anemonessa.
26.11.2022 Estradikisoissa 1. Sija Emma Tuomolin & Oskari Koskimies (kor. Sathis Hettithantri), 2. sija Commercial (kor. Shanti Grönholm), 3. sija Commercial (kor. Shanti Grönholm) ja 1. sija Oskari Koskimies improvisaatiosarjassa.
27.11.2022 Estradi tanssikisoissa Helsingissä. Meriheinät -ryhmälle Kunniakirja ”Kuohuttaret” esityksellä (kor. Katja Köngäs) ja Diamondseille 5. sija Office teoksella (kor. Janna Westerlund ja Paula Viitanen).
2.12.2022 Hurja Piruetin Sirkuslaiset katsomassa Hobo Dreamin CirkoAero esitystä Helsingissä.
3.12.2022 Together -tiimipäivä Hurjien nuorten projektiryhmien kanssa.
4.12.2022 Joulunäytökset, yhteensä 4kpl Tryckeriteaternin lavalla.
9.12.2022 Talvitanssia – Vinterdans tapahtuma Tryckern -teatterissa. Laajan oppimäärän opiskelijoiden ja lukiodiplomin tekijöiden päättötyöt sekä EK -ryhmien esiintyminen. Ulkopuolisena arvioijana tanssitaiteilija Anna Stendberg.
10.12.2022 Jouludisco Hurja Piruetin tiloissa alueen lapsille ja nuorille. Järjestäjinä Empire crew.
17.12.2022 Tammisaaren oppilaat esiintyivät Ukrainalaisten hyväksi järjestetyssä joulujuhlassa.
22.12.2022 Hurja Piruetin tanssijat esiintymässä Karjaan ruotsinkielisen yläasteen joulujuhlassa,
Toiminnan arviointia
Lukuvuonna 2022 säännöllinen opetustoiminta on Raaseporin alueella annettavaa tanssin taiteen perusopetuksen yleistä ja laajaa oppimäärää lapsille, nuorille ja aikuisille sekä sirkustaiteen opetusta yleisen oppimäärän mukaan. Tanssin ja sirkuksen harrastaminen on alueella suosittua. Opetussuunnitelmien ja opetustuntien suunnittelu ja kehittäminen ovat pitkäjänteistä työtä. Olemme alueen ainoa laajan oppimäärän tarjoaja ja myös kokonaisen yleisen oppimäärän toteuttaja. Hurja Piruetin opettajat ovat sitoutuneita ja aktiivisia toiminnan kehittäjiä. Lukuvuoden aikana opettajat kouluttautuivat omatoimisesti kursseilla ja erilaisilla tunneilla, kokeilimme myös pariopetusta eri projekteissa (koulu- ja päiväkotiprojektit) ja aktiivinen tietotaidon vaihto opettajien kesken toi uutta näkökulmaa muuten yksinäiseen opettajan arkeen.
Loppuvuodesta 2022 toteutimme oppilaitoksen arviointiin liittyvän laajemman arviointiprojektin. Kestävän kehityksen arviointihankkeeseen osallistui koko Hurja Piruetin henkilökunta. Arviointihanke käynnistyi marraskuussa 2021 ja auditointi toteutettiin 12.5.2022. Kolme vuotinen Kestävä taiteen perusopetus sertifikaatti luovutettiin 7.9 Okka säätiön toimesta ja lisäksi laajamittainen hankkeemme palkittiin Kestävä tulevaisuudentekijä -palkinnolla syksyllä 2022. Kehittämishankkeessa toimi ydinryhmä, joka valvoo kehittämissuunnitelman toteutumista. Oppilasarviointia toteutimme kevätkauden päätteeksi yhteistyössä oppilaiden ja opettajien kanssa. Laajan päättötyön tekijöiden ja lukiodiplomien tekijöiden taiteellisen työn arviointiin osallistui myös ulkopuolinen arvioija tanssitaiteilija, tanssinopettaja Anna Stenberg.
Henkilökunta
Tanssinopettajana ja rehtorina toimi Katja Köngäs TaM, hallinnon assistenttina ja tanssinopettajana Shanti Grönholm FM, tanssinopettajana Ulla Koho TaM, Janna Westerlund AMK, Paula Viitanen AMK, Sathis Hettithanthri , Gody Otieno, Jenny Romberg, Janni Johansson, ja Alex Högström sekä apuohjaajina Emma Tuomolin, Lotta Lindvik, Sinja Knaapinen ja Ellen Sundström. Oppilaanohjauksesta vastasi Ulla Koho. Kirjanpitäjänä toimi Arja Parviainen ja laskutuksessa ja oppilastoimistossa toimi rehtori Katja Köngäs sekä Shanti Grönholm.
Talousyhteenveto
- Olennaiset tapahtumat tilikaudella ja sen päättymisen jälkeen
Saimme taiteen perusopetusavustusta Raaseporin kaupungilta 20 000€. Tulevaisuudessa tuen tarve kasvaa, jotta taiteen perusopetuksen järjestäminen olisi mahdollista. Yhdistyksen syyskokouksessa käsitelty talousarvio vuodelle 2022 on laadittu olettaen että vuodelle 2023 saataisiin harkinnanvaraista yleisavustusta opetushallitukselta ja Raaseporin kaupungilta.
Produktioavustusta saimme Svenska Kulturfondenilta 15 000€, Sophie von Julin –säätiöltä 16 000€ sekä Karjaa-Pohjan Säästöpankkisäätiöltä 15 000Tammisaaren Säästöpankkisäätiöltä 6000€ sekä projektiavustuksia Raaseporin kaupungilta 2100€ ja Nygrenin säätiöltä 3500€ sekä Thurings säätiöltä 2000€.
Kaikki saamamme avustukset ovat olleet kertaluontoisia ja toimintavuonna 2022 yleiskustannukset nousivat merkittävästi esimerkiksi indeksikorotuksen muodossa. Käyttökulut kasvoivat kaikilta osin. Toimintavuoden tilinpäätös jäi reilusti miinukselle sillä tuotot eivät riittäneet kasvaneiden kulujen kattamiseen. Kaikki tukemme ovat harkinnanvaraisia ja ne on anottava joka vuosi erikseen. Vaikka emme saa säännöllistä avustusta, olemme kiitollisia kaikista näistä positiivisista päätöksistä, jotka ovat mahdollistaneet toimintaamme. Avustusten anominen on vuosittainen projekti ja vaatii resursseja. Näin laajamittainen taiteen perusopetuksen järjestäminen on äärimmäisen työlästä satunnaisilla avustuksilla. Raportointi ja anomusten tekeminen vaatii resursseja ja hallinnollista henkilökuntaa ei ole. Toiminnan kehittäminen jää jalkoihin silloin, kun on koetettava selvitä ja pitää oppilaitos pystyssä.
- Arvio tulevasta kehityksestä ja matkakulujen perustelut
Tanssiopistolle laadittu toiminta- ja taloussuunnitelma on päivitetty vuoden loppuun 2023 saakka. Toiminnan ennakoidaan aiheuttavan tarkastelukaudella alijäämää, jonka suuruus riippuu mm myönnettyjen avustusten tasosta. Menojen ja tulojen epätasapaino johtuu voimakkaimmin laajan oppimäärän opetustuntien lisäyksen mukanaan tuomasta henkilöstömenojen kasvusta sekä kohonneista toimitilakuluista.
Toimimme haja-asutusalueella ja pienellä paikkakunnalla. Päätoimiset ja kuukausipalkkaiset opettajamme tulevat Helsingistä ja Turusta. Ammattitaitoista henkilökuntaa on vaikea saada paikkakunnalta, joten matkakulumme ovat korkeat.
- Keskeisimmät tunnusluvut taloudellisen aseman ja tuloksen ymmärtämiseksi
Yhdistyksen tulot tilikaudella 2022 muodostuivat seuraavasti, suluissa vuoden 2021 ja 2020 luvut:
1. Varsinaisen toiminnan tulot 211.237,26 € (185.381,88 € / 227.882,92 €)
2. Varainhankinnan tulot 70.124,94 € (24.999,44 € / 23.385,79 €)
3. Taiteen perusopetuksen avustus 20.000,00 € (106.000,00€ / 80.000,00 €)
4. Muut avustukset 59.600,00 € (57.500,00 € / 62.900,00 €)
Vastaavasti yhdistyksen kokonaismenot jakaantuivat seuraavasti:
1. Ostot 63.564,19 € (51.838,17 € / 70.465,54 €)
2. Henkilöstökulut 224.034,50 € (214.844,11 € / 176.438,23 €)
3. Toiminnan muut kulut 137.100,99 € (129.080,49 € / 125.618,35 €)
Rahat ja pankkisaamiset olivat tilinpäätöshetkellä 733,87 € (1.218,67 € / 14.023,42 €) ja lyhytaikaiset saamiset 15.977,20 € (20.141,36 € / 18.944,66 €) Lyhytaikainen vieras pääoma 73 350,37 € (30.230,23 € / 12.329,87€).
- Saadut avustukset
- Raaseporin kaupunki / taiteen perusopetusavustus 20.000€
- Sophie von Julins stiftelse 16.000,00 €
- Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo 15.000,00 €
- Svenska Kulturfonden 15.000,00 €
- Nygren Eugene&Elisabeth&Birgit 3.500,00 €
- Ekenäs Sparbanksstiftelse000 €
- Raaseporin Kaupunki, kulttuurituki 2022100,00 €
- Thuring Willian stiftelse 2.000,00 €